lauantai 6. elokuuta 2016

Uusia makuja - valkokirsikka Lumikki


Tänään maistelimme ensimmäiset valkoiset kirsikat. Niiden maku on mieto, makea, aivan vähän punaista kirsikkaa on mukana, tykkään.  Säilöntään asti ei vielä valkokirsikoita riitä, ensimmäinen sato maiskutellaan tuoreeltaan. 

Tilasin valkokirsikka Lumikin keväällä 2014 Kauppilasta. Eli aika pian alkoi tuottamaan satoa, jo kolmantena kesänä. Kauppilan sivuilla kerrotaan, että valkokirsikka on kotoisin Pohjois-Kiinan kylmiltä alueilta, jossa talviaikoina voi olla pitkiäkin jaksoja yli -30 asteen pakkasia. Elikkä pitäisi olla aika kestävää sorttia. Ja hyvinhän se on täällä III vyöhykkeellä tarjennut. Lumikkia suositellaan vyöhykkeille I-IV. Linnut eivät ymmärrä näiden herkkujen päälle, valkoinen väri ei houkuttele niitä apajille.


Suklaakirsikka Chocoladnajan istutin samaan aikaan, kun valkokirsikan. Viime kesänä siinä oli terveitä kirsikoita, mutta nyt ne ovat aika täpläisiä ja haljenneita, liekö hedelmärupea vai mitä ? Viime päivien raekuurot, rankkasateet ja ampiaiset ovat niiden kiusana. 


Punaiset kirsikat Sikkolan kuulasmarjat ovat harmi kyllä myös osaksi täpläisiä. Toivotaan, että sieltä löytyy terveitäkin, kunhan kunnolla kypsyvät. Olen tässä jo odottanut pääseväni keittelemään saskatoon-kirsikkahilloa, nams.

Ensin oli tavallinen kirsikkapuu ja ...

... seuraavana aamuna harsopallo, jätti sellainen :D

Harso on kätevä siitä, ettei se revi oksia. Rastasverkkoja on paljon hankalampi ottaa pois. Tuon hupun sisälle voi sitten sujahtaa poimimaan.


Harson alla kirsikat saavat kypsyä rauhassa.


Suklaakirsikat olivat jo niin pehmeitä, että poimin muutamia maistiaisia. Loput saavat kypsyä tummemmiksi. Pelkään vain, että ne ovat siinä vaiheessa pehmeitä lössöjä. Valkokirsikat olivat myös aika pehmeitä, joten kypsiä pitäisivät olla. Täällä on tosiaan satanut viime päivät joka ikinen päivä. Rankkasateet ja raekuurot eivät nyt tee hyvää kypsyville hedelmille. Omppuihin raekuurot tekivät taas tummia painaumia. Keräsin huonoimpia pois sangollisen.


Sadetta, aurinkoa, marjanpoimintaa, liljojen kukintaa, sadetta... sitä on elokuun alku.