perjantai 26. elokuuta 2016

Hyötykasviyhdistyksen Pähkylä lehti


Täällä häärii puutarhassa iloinen kotipuutarhuri. Marjojen maiskuttelun ja hedelmien hilloamisen lisäksi iloa toi loppukesään uusi kokemus. Sain kirjoittaa hyötykasviyhdistyksen Pähkylä lehteen jutun hedelmistä ja marjoista pihakasveina. Raapustelin juttua muutamana päivänä ja yritin saada sanoja jotenkin järkevään järjestykseen. Lopulta teksti oli sellaisessa muodossa, että kehtasin lähettää sen toimittajalle. Kun huomasin lehden postilaatikossa, sormenpäät jännityksestä kihelmöiden selasin löytyykö tuttuja kuvia. Ja löytyihän sieltä. 


Joskus sitä itsekin ihmettelen, mistä tämä mielenkiinto marjoihin ja hedelmiin oikein kumpuaa. Puutarhajutut, hyötykasvien kasvattaminen ja sadonkorjuu, antavat niin paljon positiivista energiaa, tekemisen iloa, kunnon kohennusta ja tietysti herkkuja ja vitamiineja, ettei mitään rajaa. Ei kai harrastukselta voisi enempää toivoa. Lapsemme kyllä huomautti, että eihän meidän puutarhassa mahdu enää tekemään mitään, kun joka paikassa on joku puska. Siltä istumalta siirtolistalle meni suklaa- ja valkokirsikka. Äiskä on hedelmähöperyyslasit silmillä täyttänyt ainoan vapaan pelikentänkin paikan :DSinikka siniluumut eivät tahdo kestää tätä Suomen aurinkoisimman kaupungin muuttumista Suomen sateisimmaksi. Viime päivien puuhiin on kuulunut pilaantudeiden luumujen ja omppujen keräilyä.  Luumuissa on paljon homehtuneita ja raakileet halkeilevat. Omppuja on kiusannut vesisateiden lisäksi raekuurot, jotka ovat hakkanneet niihin painaumia. Ja sitten ampiaiset ovat halkeamien ja pehmenneiden kohtien kimpussa. Mutta löytyy sieltä terveitäkin omppuja ja ensimmäiset kiisselit ja soseet on keitetty.  Täällä on satanut elokuun alkupuoliskolla melkein joka päivä, vain kaksi kokonaista poutapäivää (7. ja 20. elokuuta). Elokuun sademäärä on huikeat 195,2 millimetriä ja vielä on elokuuta jäljellä. 


Pensasmustikat näyttävät pitävän sateisesta loppukesästä. Ne ovat kasvaneet suuriksi eikä sateet ole pilaneet niitä. Täytyypä muistaa tämä seuraavina kesinä, jos on kuivaa, anna pensasmustikoille vettä ja paljon ! Taivaalta on vettä tullut elokuun aikana jo lähes 200 mm. Gojimarjat kukkivat nyt vasta elokuussa, samoin kuin edellisinäkin vuosina. Niiden mielestä kesä on vasta aluillaan. Ja se kyllä sopisi, kesä voisi hyvinkin jatkua vielä pari kuukautta.


Pähkylä on tosiaan Hyötykasviyhdistyksen jäsenlehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kalenterivuoden alussa tulee myös siemenluettelo, josta voi tilata vihannesten, yrttien, kukkien ja muiden kasvien siemeniä ohjeiden kera. Yhdistyksen sivut löytyvät myös netistä, verkkokaupasta tilaaminen on kätevää. 
Tästä pääset yhdistyksen sivuille; Hyötykasviyhdistys.fi


Oma suosikkini hyötykasviyhdistyksellä ovat Alexandra valkosipulit, joita hehkutin viime postauksessa. Niistä jätinkin jo tilauksen sisään, Sipulit näyttävät tulevan myyntiin syyskuun ensimmäisellä viikolla. Ehtii sitten hyvin istutella ne syys-lokakuun aikana. 


Ettei marjamamman innostus vain pääse hiipumaan, istutimme pari uutta lajia. Isukki halusi ostaa lamohietakirsikan ja tyrnin taimia, minähän en suuremmin vastustellut ;) Uusien pensaiden alta puuttuu vielä katteet.  

Tyrnit 'Tytti', 'Terhi' ja 'Tarmo'.
Välimatkaa olisi saanut olla enemmän, mutta oli niin isoja kiviä alla, ettei jaksanut pois siirrellä.


Aprikoosiin on kypsymässä ensimmäiset pienet hedelmät. Koskahan uskaltais maistaa ? 


Karhunvadelmia ei ole kiva poimia, kun niissä häärii kymmeniä ampiaisia. Yksi pääsi pistämään viinimarjoja poimiessa. Huh, kun se ottikin kipeää, koko kämmentä särki muutaman tunnin.


Karhunvadelmia on pitänyt tukea kasvihuoneen seinään, kun oksat eivät jaksa kantaa marjojen painoa.


Kultaiseen Kitajkaan tulee myös ensimmäisiä hedelmiä. Putoilevat vain niin helposti jo raakoina, muutama on enää puussa kypsymässä. Toivotaan, että päästään maistamaan, miltä kypsät Kitajkat maistuvat. Raa'at maistuvat pirteän, kirpeän makeilta.Nämä karviaiset päätyivät hillopurkkeihin. 
Sadekuurojen välissä on pitänyt rynnätä puskiin ja yrittää poimia marjoja ennen seuraavaa kuuroa. Mutta nyt paistaa ! Taidanpa käydä vaihteeksi poimimassa metsän antimia. Katsoin eilen lenkillä, että puolukat alkavat olla kypsiä.

Makoisaa viikonloppua !