keskiviikko 31. elokuuta 2016

Sadetta ja aurinkoa vuorotellenFiskars lähetti ajankohtaisia syystyökaluja puutarhanhoitoon. Light Lehtiharavalle oli heti käyttöä. Keräsin siniluumusta ja omenapuusta pilaantuneet hedelmät pois. Kerättävää tulee koko ajan lisää, vettä on satanut heinäkuun loppupuolelta lähtien lähes päivittäin. Napsin huonot pois muutaman päivän välein ja vien poltettaviin roskiin. Eipähän jää sieni-itiöt tontille. Onneksi luumuja ja omppuja on vielä terveitäkin jäljellä. Toiveissa olisi päästä tekemään tuoremehua mehulingolla.
* blogiyhteistyössä mukana Fiskars


Siniluumu taipuu terassille yhtenä perjantai-iltana harvinaisen voimmakkaassa myräkässä. Vettä tuli yhtäkkiä niin paljon, että tiellä nousi sadevesikaivoista kannet ilmaan ja vettä pulppusi ylöspäin. Ajotie oli paremminkin veneväylä. 


Sitten alkoi sellainenkin rummutus kattoon, ettei kuullut omia ajatuksiakaan. Ei olisi ollut kivaa olla kävellen tai pyörällä matkassa, taivaalta tuli sentin kokoisia rakeita. Voi hedelmäparkoja, ompuissa on ollut jo pienempienkin raekuurojen jäljiltä tummia painaumia. 


Sateen jälkeen paistaa kuitenkin aina aurinko.Välillä sataa ja paistaa yhtä aikaa.


Kurkistus ulos ja terassille - aurinko paistaa = äkkiä kipot ja kapot, haravat ja talikot kainaloon,  marjojen poiminta ja pihahommat kannattaa tehdä hyvänsäänaikaan (pian kuitenkin taas sataa).


Fiskars lähetti myös Xact Kompostitalikon. Sen pitkä varsi, 120 cm, on hyvä tällaisille pitkänhuiskeille puutarhatontuille. Selät kiittää, kun saa työskennellä suorassa. Ajattelin käyttää talikkoa myös nurmikon ilmaukseen. Paikkapaikoin nurmikko on liian tiheää ja siinä on sammalta. 

Solid Monitoimiharja pääsi myös heti terassille käyttöön. Ukkospuuskat kun riepottelevat irti puiden lehtiä ja kukkia. Harjakset ovat sopivan pehmeitä terassikäyttöön. Kyllä vanha terassiharja olikin huono, lyhyt varsi ja liian kovat harjakset. Nyt harjaus sujuu :D 


Ompuissa on jonkin verran rupea, muttei yhtä pahasti kuin viime kesänä. Niitä nakertavat myös ampiaiset, joita on riittänyt tänä syyskesänä. Ampiaisille on maistunut myös kirsikat ja viinimarjat. Yksi ryökäle pisti sormeeni, kun poimin mustaherukkoja. En muistanutkaan, kuinka kipeä ampparin pistos on. Sen jälkeen ei ole tehnyt mieli nukkua terassin sohvalla. Ampiaisilla, kun on pesä jossain terassin kattolaudoituksen takana. Fiskarsin hedelmäpoimuri on kätevä myös pilaantuneiden omppujen keräämisessä. Vanha poimuri on tähän käyttöön hyvä. Uudempi hedelmäpoimuri pysyy puhtaana, kun sillä kerätään vain terveitä hedelmiä.  


Hedelmäpoimuri on kätevä myös pilaantuneiden luumujen keräämisessä. Ne ovat niin löyhässä, että tipahtavat helposti poimurin pussiin. Homehtuneita siniluumuja onkin piisannut tänä syksynä. Jos ei niitä keräisi pois, koko sato olisi varmaan pilalla.

Kypsiäkin sieltä löytyy. Samoja on jo rouskuteltu, parit kiisselit ja piirakat mutusteltu. Tällä viikolla  tein ensimmäiset omena-luumuhillot. 

Osa Sinikoista on vielä raakoja... 

... osa alkaa olemaan kypsiä. Toivottavasti nyt ei tule kovia tuulia, tippuvat niin herkästi.Ja hilloaminen jatkuu... karhunvadelmia kera omppujen. Tilkka vettä, ripaus hillosokeria ja pata porisemaan hiljakseen 20 minuutiksi. Jossain ohjeessa oli vanilja- tai kanelitanko makua antamassa, sitä täytyy kokeilla seuraavaksi.


Eilen pääsin testaamaan uutta tuoremehulinkoa. Kannulliseen mehua saa hupenemaan yllättävän paljon omppuja. En nyt huomannut laskea, mutta lähemmäs 15 taisi mennä. 


Kaikki vitamiinit tallessa :P 
Samoissa on tarpeeksi makeutta, joten mehuun ei tarvitse lisätä sokeria.
Tuoremehu juotiin alta aikayksikön, tänään surautetaan uudet.