perjantai 30. syyskuuta 2016

Punaposkiset luumut syksyn väreissä


Nyt on taas vaihteeksi ollut lämmin syksy, punaluumutkin ehtivät kypsyä. Lähellä hallarajaa käytiin, mutta onneksi yöt taas lämpenivät. Punaluumut pidentää herkuttelukautta syyskuun loppuun asti. Eilinen myrsky tosin tiputti melkein kaikki loput luumut maahan. Tässähän alkaa poimittava loppua, haikeaa ja helpottavaa yhtä aikaa.


Nyt pitää jo muistella alkuviikon lämpimiä päiviä, edellispäivänä alkoivat sateet ja harmaus. 


 Kokeilin oikein uutta reseptiäkin, edistystä sosemehupiirakka-linjalle. Näin yhdessä blogissa salaattiohjeen uunissa paahdetuista luumuista vuohenjuuston ja kurpitsansiementen sekä mantelien kera. Kuulosti niin hyvältä, että pakkohan sitä oli kokeilla. Ja se kannatti. Salaatti tuli syötyä niin nopsaan, etten kuvaa huomannut ottaa.


Loppukesän aikana keräsin huonoja luumuja pois sitä mukaa, kun niitä eteen tuli. Taisin viedä yhteensä pari säkillistä roskikseen, monen monta pientä pussia. Muumiotauti ei jostain syystä punaluumuihin iske, olisiko kuori sen verran kovempaa kuin siniluumussa. Muutamia mätiä löytyi sadekauden aikana, mutta ne taisivat olla rankkasateiden pilaamia. Luumukääriäisen toukan tai jonkin muun vastaavan pilaamia oli ne pari säkillistä. Pitäisi perehtyä siihen(kin), että pääsiskö tuholaisista jotenkin luonnonmukaisin keinoin eroon. Ei tarvitsisi puolta satoa heittää pois. Ötökät jättävät pistojälkiä luumujen pintaan, ja ne kohdat tummuvat.

Luin sitten samantien luumujen tuholaisista, luumukääriäisen toukat taitavat olla asialla. Vioittuneiden luumujen keräys raakilevaiheessa ja niiden hävittäminen on hyvä keino. Toinen, mitä täytyy kokeilla ensi kesänä on feromonipyydykset. Kolmas keino, tiaispönttö hedelmätarhassa, meiltä jo löytyykin. Titityyt herkuttelevat puun kuoren raoissa talvehtivilla toukilla.Zilgat, toiset mattimyöhäiset, päätyvät luumusoseiden maustajiksi. Pyöräytän rypäleistä tuoremehun lingolla, jonka lisään luumusoseen joukkoon. Viinirypälemehu antaa soseelle oman makean säväyksensä. Sosetta tarjoilen ohukaisten päällä, sujautan smoothien joukkoon ja tietysti puuron kanssa. 


Zilgat ovat nyt tosi makeita, pitkän lämpimän syksyn ansiosta. Kokeilin aamulla tehdä luumukiisseliä, johon lisäsin rypäleitä. Kuorin luumut samalla, kun otin kivet pois. Kiisselistä tulee miedomman makuista ilman kuoria. Kaurapuuro menee siinä sivussa ja vatsa kiittää.


Jaa-a kai sitä pitää uskoa, että syksy on, kun poimittava alkaa loppumaan. Tälle syksylle ei ole, ainakaan vielä, suunnitteilla sen kummempia projekteja. Kukkasipulit maahan, haravointia, oksien silppuamista, kasvarin tyhjäys, talvetettavien varastoon siirtäminen, niin se on siinä. Sitten onkin taas aikaa (olishan sitä muutenkin, puutarhanhoito on hyvä tekosyy) aloittaa kunnonkohennus, kaivaa lenkkarit kaapin nurkasta ja kokeilla mahtuuko salivaatteet päälle. Jos nyt tänä talvena ottaisi itseään niskasta kiinni ja kävelisi salille useammin kuin kerran, pari kuukaudessa... saas nähdä kuinka käy... Mutta lokakuussa laiskotellaan, se on varmaa :)Lokakuussa ihaillaan ruskan värejä.


Ja värikkäitä istutuksia. Ostin eilen ensimmäiset callunat syysistutuksiiin ja kukkasipuleja. 

Värikästä lokakuun alkua !