tiistai 4. lokakuuta 2016

Viinirypäleet talteen ennen pakkasia


Loppukesä ja syksy on aina niin touhukasta aikaa, ettei blogin päivitykset tahdo pysyä perässä. Nyt säilöntärumba alkaa rauhoittua, niin riittää energiaa muuhunkin. Kasvihuoneessa on enää zilgoja jäljellä. Edellisyönä meni ensimmäisen kerran pakkasen puolelle, mutta se ei vielä ottanut rypäleisiin. Tälle viikolle on kuitenkin luvattu yhä kylmenevää, joten poimin eilen loput zilgat.Viinirypäleet kypsyivät pikkuhiljaa. Kuukauden päivät olemme hakeneet kasvihuoneelta kypsiä terttuja. Lämpimän syyskuun ansiosta, zilgat ovat olleet tänä syksynä erityisen makeita. Yhtä herkuttelua koko syyskuu. Olen tehnyt niistä myös mehua ja hilloja luumujen ja omppujen kera. Parhaimpia ovat tietysti tuoreena. 


Olen yrittänyt pitää piikkiset teivadelman rönsyt erillään zilgasta, mutta yksi on nyt päättänyt luikerralla mihin sattuu.


Tomaateissa oli vielä raakileita, mutta vein ne jo pois. En halua pölyyttää homehtuneita varsia myöhemmin syksyllä. Kukkapenkit ja kasvimaa saivat hyvää lisämultaa kasvusäkeistä ja meloniruukuista. Mietin, että mitäs näistä lopuista rypäleistä tekisi. Viininteko ei houkuta, kun en pystyisi sitä kuitenkaan itse nauttimaan. En ole löytänyt sellaista viiniä mistä en saisi vatsavaivoja, tulisi migreeniä yms. Kokeilin sitten tehdä hyytelöä hillosokerilla. Mittoja en taaskaan mittaillut, mutta vähemmän sokeria kuin ohjeessa, pari ripausta. Ja hyytyihän se, kun jäähtyi. Ja taas aamupuuro sai uuden maun.En ole tainnut aprikoosipuun kuulumisia kertoa tältä kesältä. Siihen tuli ensimmäisen kerran muutamia pienen pieniä aprikooseja. Eipä niissä paljoa syötävää ollut, mutta kyllä niistä aprikoosin maun tunnisti.Tyrnit ovat tämän kevään istutuksia. Mieheni halusi niitä ja keksi pensaille hyvän paikankin ison kiven eteen. Siinä kasvaa nyt 'Terhi', 'Tytti' ja 'Tarmo'. Terhistä sai jo syyskuun c-vitamiinit. Tyttiin tuli vähemmän marjoja.

'Terhi'

'Tytti'


Vein pelargonit viime yöksi varastoon, kun lupailtiin kylmenevää. Eipä olisi tarvinnut, vettä satoi ja ilma taas lämpeni. Toin ne takaisin aurinkoon. En minä malta kauniisti kukkivia kukkia hämärään varastoon jättää. Illalla taas tutkaillaan, onko kylmä yö tulossa.