tiistai 25. lokakuuta 2016

Muratit kannattaa talvettaa


Istutin kolme muratinalkua syysistutukseen 2010. Ne näyttivät niin vihreiltä vielä talven tultua, etten malttanut jättää taimia pakkaseen. Vein pikkumuratit varastoon lämmittelemään. Laitoin talven aikana muutaman kerran lumipalloja ruukkuun tai lorautin vettä juurille. Muratin rönsyt pysyivät vihreänä yllättävän helpolla. Samalla systeemillä on menty kaikki nämä vuodet. Muratti matkaa syksyllä varastoon, ja keväällä taas yöpakkasten mentyä ulos.


Löysin tämän kuvan blogin ensimmäisistä jutuista, se on tammikuulta 2011.  Toinen talvi on tuolloin menossa. Varastossa on kolme pientä ikkunaa, niistä tuleva valo näyttää riittävän muratille. Lämpöä siellä pidetään kahdeksan asteen tienoilla.


Muratti on vielä ulkona, niin ja onhan siellä kuitupalmukin. Heitin hallaharson muratin päälle jo pari viikkoa sitten, kun oli pakkasöitä. Nyt ei niin kylmää ole ollutkaan. Muratti ei näytä ottaneen nokkiinsa pienistä pakkasista. Olisin sen vienyt jo varastoon, mutta sain selkäni kipeeksi, kun rehasin muut ruukut sisälle. Miehestäkään ei ole nyt avuksi, hän oli selkäleikkauksessa hiljattain. Eli täällä on nyt kaksi hyvin suoraselkäistä tyyppiä, ei pahemmin kumarrella. Päätin, että tämä sai nyt olla viimeinen kerta, kun nostelen raskaita keraamisia ruukkuja. Ensi keväänä korvaan loputkin ruukut muovisilla tai muilla kevyemmillä. Sellaiset ruukut olisivat käteviä, joissa on pyörät alla. Tai kahvat, joista on helppo nostella.


Murattiseinä toimii takaterassilla näkösuojana naapuriin päin.  Sinne ei paista aurinko kuin myöhään illalla. Muratti otti nokkiinsa edelliskeväänä, kun siirsin sen liian aurinkoiseen paikkaan. Versojen päät käpristyivät eikä mokoma kasvanut koko kesänä. Paljoa se ei kasvanut tänäkään kesänä, mutta muuttui kuitenkin taas vihreäksi. Täytyy pyytää tänään paappa apuun, että saadaan muratti suojaan ennen lumisateita. Vielä täällä on plussan puolella ja aurinkokin alkoi paistelemaan. Nyt kutsuu haravointi :)