maanantai 6. helmikuuta 2017

Pitkiä pellavia !


Tunnelmallinen tammikuu on takana, oli pakkaspäiviä ja kauniita auringonnousuja, mutta lunta ei nimeksikään. Hiihdotkin taitavat jäädä hiihtämättä näillä leveysasteilla. Tuskin lunta enää niin paljoa tulee. Samoin, jos laskiaisen pulkkamäkeen mielii, pitää pulkan alle asentaa renkaat. Muuten laskusta tulee todella lyhyt ja ensi syksyn pitkät pellavat jäävät vain haaveeksi. Muistatko vanhan laskiaisperinteen "Pitkiä pellavia"- huudahduksen ? Siitä tulikin mieleeni, että äitini sisar viljeli aikoinaan pellavaa. Muistan vain kauniin sinisenä kukkivan pellon. Ja kurssit, joissa tätini opetti pellavan käsittelyä. Jos oikein muistan puhuttiin karstauksesta. *Korjaus: väärinpä muistin, pellavaa rohkitaan, loukutetaan, lihdataan ja häkylöidään. Kiitos Mari korjauksesta :)


Minä olen oppinut käyttämään pellavansiemeniä vatsavaivojen hoidossa. Olen ennenkin maininnut ohimennen vatsavaivoistani, mutta nyt päätin tehdä siitä oikein oman postauksen. Olen niin helpottunut, kun masuni on vihdoinkin rauhoittunut. Tein muutama vuosi sitten sellaisia muutoksia kuin; jätin karkit ja limukat pois, vähensin rukiin ja vehnän syöntiä ja lisäsin kauraa sisältävien leipien ym. käyttöä, vaihdoin tavalliset leivonnaiset gluteenittomiin. Ensimmäiseksi aamulla pistelemme poskeen kaurapuuron, jossa on marjoja ja pellavansiemenrouhetta tai -siemeniä. Vatsa kiittää ja on tyytyväinen koko päivän. 

Tähystyksen tehnyt lääkäri kertoi, että toisten vatsa rauhoittuu gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikkei keliakiaa olekkaan. Joten kokeilin täysin gluteenitonta jo 80-luvulla, se tepsi silloinkin. Nyt tässä toisessa rupeamassa vatsa kestää jonkin verran gluteenia. Unohdin jossain matkan varrella aamupuuron, mutta kiitos miehelleni, hän alkoi sitä taas keittelemään. Minä vannon kaurapuuron nimeen, esim. neljänviljan- ja riisipuuroon masuni ei ole yhtä ihastunut.

*yhteistyöpostaus Hyvinvoinnin Tavaratalo Oy.n kanssa

 Aikaisemmin meillä on käytetty pellavansiemeniä, mutta nyt huomasin Hyvinvoinnin Tavaratalossa olevan tällaista pellavarouhetta, jossa on mukana myös marjajauhetta. Omasta pakastimesta ei löydykään tässä olevia karpaloja, tyrnejä ja ruusunmarjoja. Rouheessa on myös mustikkoja ja kauralesettä.   

.

Kirja on varsinainen tietopaketti pellavarouheen terveysvaikutuksista. Itselle uutta tietoa oli mm. se, että rouheesta lima-aines irtoaa helpommin kuin kokonaisista siemenistä. Luulin sen olevan toisinpäin. Myös ravintoaineet imeytyvät rouheesta paremmin kuin kokonaisista. Muistan jo lapsuudesta, kun isäni laittoi illalla vesilasiin pellavansiemeniä. Aamulla siemenet lilluivat limaisessa vedessä ja iskä kulautti sen naamaansa. Lapsen silmin se ei näyttänyt mitenkään herkulliselta, Mutta aikuisena, kun oma vatsa alkoi temppuilemaan, muistin isän erikoisaamiaisen. Siitä lähtien pellavansiemenet ovat kuuluneet meidänkin vakiovarusteisiin. Ja vatsat toimii kellontarkasti :)


Laitan pellavarouheen jo puurohiutaleiden joukkoon, jotta se ehtii turvota 10-20 minuuttia. Rouhe turpoaa nesteessä 8 kertaiseksi. Jos rouheen syö samantien, se turpoaa vasta suolistossa ja imee nestettä sieltä. Siitä voi tulla ilmavaivoja. Jos ei aamulla ehdi puuroa keitellä, voi laittaa 2 ruokalusikallista rouhetta turpoamaan vesilasiin ja runsaskuituinen aamupala valmistuu itsestään 20 minuutissa. Marjaisesta pellavarouheesta saa myös kivan lisän viilin tai esim. luonnonjogurtin joukkoon. Linomix on gluteeniton ja laktoositon Avainlippu-tuote.


Lähde: Parantava ruoka Pellavarouhe, Mividata Oy
Kirjassa mainittuja hyviä syitä käyttää pellavansiemenrouhetta;

- edistää vatsan toimintaa
- lievittää ärtyneen suolen toimintaa
- sisältää tärkeitä omega-3-sarjan rasvahappoja
-vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää
- säätelee verensokeria
- edistää maitohappobakteerien kasvua ja parantaa ruoansulatuskanavan mikrobitasapainoa
- on hyvä kivennäis- ja hivenaineiden lähde


Helmikuisena aamuna goji-marjan oksat ovat vielä täydessä talviunessa.
Saas nähdä saataisiinko jo ensi kesänä ensimmäiset goji-marjat, on niitä jo muutama vuosi odoteltukin.

Lempeää helmikuuta <3