tiistai 28. maaliskuuta 2017

Kukoistava keidas

     Kirjavinkki
                                        * yhteistyöpostaus Gummerus Kustannus Oy ja Adlibris-verkkokirjakauppa


Tiistain päiväkahviseurana oli juuri ilmestynyt kirja Kukoistava keidas - pihan ja puutarhan uusi loisto. Sain sen kustantajalta arvosteltavaksi. Ensilukemalta 144 sivuinen kirja näyttää monipuoliselta ja käytännönläheiseltä. Sisältö on jaoteltu neljään osioon. Ensimmäisessä osiossa - Näin teet haasteellisesta tontista kauniin, on ideoita mm. rinne-, tasamaan- ja mökkitontille. 


Toinen osio - Näin hyödynnät hankalat olosuhteet, on itselle mielenkiintoisin. Olen jo pitkään haaveillut istutuksista pihatien molemmille puolille. Paikka on haastava, siihen sopii hyvin tuuli ja aurinko.  Pohjamaa on nurmikon alla pelkkää kiveä ja savea. Lisäksi talvella tien reunoille kasataan lumet. En ole keksinyt, mitkä kasvit siinä voisi menestyä. Kirjasta löytyi kasvivinkkejä niin tuuliseen, paahteiseen kuin savimaahan ja lumikinosten allakin pärjääville. Tästähän saan vain valita sopivan väriset ja korkuiset perennat ja pensaat, helpotti huomattavasti suunnitelmia.


Kolmannessa osiossa - Näin istutat uutta, on ideoita kukkapenkkien tekemiseen, esim. kukkapenkki turveharkkoreunuksella. Sillä systeemillä olen tehnyt pensasmustikkapenkit ja se on osoittaunut hyväksi ideaksi. Turveharkkojen keskelle oli helppo laittaa rodomullat sekä mesimarjoille, lakalle ja karpalolle omat multaseoksensa. Pystyisinköhän käyttämään tienvierikukkapenkeissä turveharkkoja, hmm..haluaisin kuitenkin tuossa kohtaa turveharkot jotenkin piiloon, täytyypä miettiä...


 Kolmannessa osiossa on myös mielenkiintoinen luku - Kasvata marjapensas säleikössä. Sitä olen kokeillut valkoherukalle mustikkamaan aidassa, jonka kasvu on kylläkin päässyt riistäytymään verkosta. Täytyykin leikata se nyt kirjassa olevilla ohjeilla kuosiinsa. Säleikkökasvatus houkuttaa muutenkin, sillä tavoin saisi mahtumaan pieneen tilaan vaikka mitä erikoisuuksia. Vapaa kasvutila, kun alkaa olla vähän kortilla tällä tontilla.


Neljäs osio, 28 sivua - Kierrätystä, nikkarointia ja tuunausta. Näillä ohjeilla jopa minäkin osaisin nikkaroida yrttilaatikon ikkunanpokakannella, näppärän taimipöydän tai risuamppelin.

Kukoistava keidas puutarhakirja on koottu Viherpiha-lehden artikkeleista. Tässä postauksessa olevat kuvat olen ottanut tämän kirjan sivuista.


Jos inspiraatio iski ja haluaisit tutustua kirjaan tarkemmin, pääset tilaamaan alla olevasta Adlibris-verkkokirjakaupan linkistä oman kappaleesi;