lauantai 22. heinäkuuta 2017

Terassin salaattibaari avoinna


Salaattibaari on nyt avoinna, toivottavasti syksyyn asti. 27.5. kylvetyt siemenet lähtivät hyvin kasvuun, monet salaatit on mussuteltu. Tein vain sen virheen, että istutin samoihin laatikoihin  syötäviä kukkia. Ne olivatkin niin suuria, että herneet jäivät varjoon. Siirsin isokokoiset kurkkuyrtit muualle kasvamaan, nyt herneetkin saavat valoa. Timjami ja persiljakin siellä jossain välissä luuraa.


Vasemmassa laatikossa salaateille taisi tulla heinäkuun alussa ahtaanpaikan kammo, ne lysähtivät. Kylvin uudet siemenet harvempaan. Ja olihan siinä muutamia kuumia iltapäiviä. Tuohon toiseen laatikkoon helottaa aurinko suoraan iltapäivästä iltaan asti. Taisi siinä kastelukin unohtua muutamaksi päiväksi. Oikean puolimmaisessa laatikossa on Itämainen salaattisekoitus. Siinä on eri makuisia lehtiä. Niistä saa pikantin lisän salaatteihin ja leivälle. Laatikoiden päissä kasvaa Uuden-Seelannin pinaattia. Kokeilin tehdä niistä muhennosta valkosipulien kukintojen, pinjansiemenien, suolan ja pippurin kera, toimii. 
* siemenet lähetti keväällä blogijutun tekoa varten Suomen Megamyyntiareenat.


Itämainen salaattisekoite sisältää mm. vihannessinappia eli komatsunaa, japaninkaalia eli mizunaa, rucolaa ja sinappia. Löysin nämä neljä lajiketta lehtien joukosta, mutta yhdelle lehdelle en löydä nimeä. Googlailin itämaisia salaatteja, salaattilajikkeita, kaaleja yms. mutta en löytänyt tuon näköistä. 


Sattuisiko sinulle olemaan tutun näköinen yllä oleva salaatinlehti ? 
Vanhetessaan lehtiruoti muuttuu vähän lilanpunaiseksi. Maku on mieto, aavistuksen kirpakka. 


Kesän ensimmäiset mansikat saa aina suun messingille :D 
Maisteltiin myös valkosipulia paahtoleivän päällä. 


Talvivalkosipulit kasvattavat kukintoja tällä hetkellä. Napsin ne paistinpannulle, kun viime vuotisia itusilmuja on jo kasvamassa. Ei riitä tila enempää kasvatella. Kukinnot ovat hyviä. kun niitä hetken paistaa. Loput kiehautan ja pakastan talven varalle wokkeja maustamaan.


punapäiväkakkaratKasvihuoneesta on tullut muutama kurkku. Ja samalla huomasin ensimmäiset homeiset pikkukurkut. Heinäkuussa vain reilu 10 astetta päivällä, ei tunnu kesältä. On ensimmäinen kerta, kun voisi laittaa lämmityksen päälle keskellä kesää ja vielä päivällä.

jaloakileija 'Rotstern'

tarha-alpit


Akileijat ilta-auringossa 💜
Toivotaan, että heinäkuun viimeisestä viikosta tulee kesäisen lämmin.