keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Kevättalven ilot ja surut


Nyt on ollut pitkään hyvät hiihtokelit. Näitä kuvia napsiessa oli jo vähän keväistä fiilistä ilmassa. Tuolloin tulikin hiihdettyä talven pisin lenkki 8 km. Toivottavasti ei talven viimeisin, sen jälkeen alkoi ärsyttävä yskä ja se jatkuu...


Otin siinä kuvia, kun sattumoisin paikalle hiihteli lapsen kaverin äiskä. Loppumatka menikin mukavasti rupatellessa. Tässä hiihdän vielä lipsuvilla karvapohjasuksilla. Ostin nimittäin ensin liian jäykät sukset. Niillä lipsutellessa hiki lensi jo 3 km jälkeen. Myyjä arveli ensimmäisellä valitusreissullani, etten pääsisi löysemmillä suksilla mihinkään. Niistä menisi luisto kokonaan. Tätä sitten uskoin liikaa, kunnes mies kyllästyi valituksiini lipsuttelun aiheuttamista lonkka- ym. kivuista. Hän soitti liikkeeseen ja sukseni vaihdettiin löysempään pariin. Nyt nämä uudet pitävät hyvin ja hiihto on taas kivaa.


Karvapohjasukset olivat todella hyvä hankinta. Niihin ei tarvitse laittaa pitovoidetta. Keskellä olevat mohairkarvat hoitaa sen homman. Se, jos mikä on kätevää. Sukset ovat aina valmiina. 


Tuollahan mies sivakoi jo lammen toisella puolella ja minä vaan kuvaan. 


Kelejä on ollut monenlaisia...
Auringon viimeinen pilkahdus ja sininen hetki lammella 💙
Kävipä muuten miehelle samoin, hänenkin sukset vaihdettiin löysempiin. Tämä toinen pari pitää nyt hyvin. Harmi vain, hän ei ole päässyt hiihtämään muutamaan viikkoon. Ja nyt sädehoidot tulee taas sotkemaan hiihtoharrastusta. Ja flunssapaholaiset. Ollaan täällä kaikin köhitty ja niistetty vuorotellen. Yskittää ja kurkkua kutittaa. Nyt hengitellään vuorotellen koko porukka höyryhengityslaitteella.

* yhteistyöpostaus/ WellO2 By Hapella Oy


Sain blogiyhteistyönä kokeiltavaksi WellO2 hyvinvointilaitteen. Jostain kumman syystä meillä kaikilla on herkkyys hengitystieinfektioihin. Yhdellä on usein kurkku kipeä ja yskittää, toisella nenä tukos joka yö, kolmannella poskiontelotulehdukset ovat vaihtuneet keuhkoputkentulehduksiin. Toivotaan, että saataisiin apua tästä laitteesta. Well02 avaa ja kosteuttaa hengitysteitä sekä vahvistaa hengityslihaksia. Sen toiminta perustuu säädettävän hengitysvastuksen ja lämpimän vesihöyryn vaikutukseen. Mukana tuli myös aromaattisia mentoli tabletteja. Laitoin yhden tabletin veden joukkoon, kyllä nenä aukesi. Vähän oli turhankin ytyä mentolihöyryä, puoli tablettia riittää jatkossa.


Voimme käyttää samaa laitetta koko perhe. Laitteessa on puhdistusohjelma, joka suoritetaan, kun käyttäjä vaihtuu. Sitten vaihdetaan oma suukappale ja eikun hengittelemään.  


Otin nenämaskin omaan käyttööni, kun meitsin nenä on aina tukos. Syytä tukkoisuudelle ei ole löytynyt, ei allergiaa eikä rakenteellista vikaa. Mutta tukossa on tämän tästä. Mielenkiintoista nähdä, auttaako lämpimän höyryn hengitteleminen siihen. Höyryn on tarkoitus kosteuttaa ylähengitysteiden limakalvoja ja auttaa niitä sietämään paremmin kylmän ja kuivan ilman aiheuttamaa ärsytystä ja tukkoisuutta. Olemme mittailleet myös sisätilojen kosteusprosenttia, meillä se pyörii 21-23 %.n tienoilla. Sopiva huoneilman kosteus olisi talviaikaan 20-40 %, eli kuivassa ilmassa tässä elellään. Oletteko mittailleet, mitä kosteusprosentit teidän kodeissa näyttää ? 

Linkistä pääset lukemaan tarkemmin Well02 hyvinvointilaitteesta.
On muuten suomalainen keksintö 👍
Mieheni lupautui malliksi, tässä puhallusnäyte letkua käyttäen. Puhaltaa voi myös ilman letkua, suoraan suukappaleeseen. Laite pitää pientä ääntä ulospuhalluksessa.
Sopiva lämpötila näyttäisi olevan kakkonen. Ykkösellä tulee aika haaleaa höyryä ja kolmosella vähän turhan lämmintä. Kolmosella hengitettäessä lämmöntunne jäi pitkään keuhkoputkiin.  Hengitysvastusta saa myös säädettyä. 0 on hyvä nenämaskilla, 1 on itselleni sopiva suukappaleella, 2-3 on kovakuntoisemmille keuhkoille. Puolisoni käyttää 2 vastusta, joskus 3.kin. Miehelläni näyttää olevan keuhkot vielä paremmassa kunnossa ja voimmakkaammat, kuin itselläni. Vaikka hänellä on ollut 2 keuhkoveritulppaa ja 13 vuoden syöpätaistelu kaikkine mahdollisine hoitoineen takana. On sille selityskin, hän on urheillut ja hoitanut kuntoaan koko ikänsä, minä vain nautiskelen ja lopetan suoritukseni heti, kun väsyttää.
Harjoitukset jatkuvat. Kerron myöhemmin lisää, mitä keuhkoille ja nenäonteloille kuuluu. Jospa minunkin keuhkoni vielä vahvistuisivat, nyt on laite harjoitteluun. Nyt pitää mennä pötkölleen, flunssa on vieny voimat. Kuulumisiin ja mukavaa kevättalven jatkoa ! 10 kommenttia:

 1. Todella kauniit talvimaisemat. Mukava kuulla käyttökokemuksia noista karvapohjasuksista. Ajattelin, että ne sopisivat vain jonkin tietyn sään keleille. Hyvä, että niiden kanssa pärjää kelillä kuin kelillä.

  Kyllä sitä saa olla onnellinen terveydestä. Ihan turhaan tulee usein pienistä asioista ruikutettua. Toivottavasti tuo hengityslaite auttaa teitä ja pääsette nuhasta, yskästä ja ihan kaikesta tukkoisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitoa olen testaillut muutamasta pakkasasteesta reiluun -10 asteeseen. Plussakelejä ei ole ollut, joten ne on vielä testaamatta. Kovimmilla pakkasilla pitivät ne jäykätkin sukset hyvin. Mutta heti, kun asteet pienenivät, niin alkoivat lipsumaan. Näillä löysemmillä pito on ollut tasaisen hyvää. Luisto vähän huononi, mutta se ei haittaa pätkääkään. Pääasia, että pitävät kunnolla. Mies sumutti vielä jäänestoa pitokarvoihin ja laittoi luistoa suksien päihin. Nyt niille ei tarvitse tehdä mitään lopputalven aikana, muutakuin suksitella menemään :)

   Alku ainakin näyttää lupaavalta. Justiin hengittelin nenämaskin kautta ja nyt on nenu auki. Ei tarvitse laittaa niin usein avaavia sumutteita, niitä ei nenä pitkään kestä.

   Poista
 2. Kauniit talvikuvat. Mikäpä on hiihtäjän hiihdellessä, kun on välineet kunnossa.. Näppärältä näyttää tuo laite. Toivottavasti saatte apua siitä. Toivotaan myös, että miehesi saa apua hoidoista. Aurinkoista viikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu ! Päätettiin sijoittaa karvapohjasuksiin, niin ei tarvi voiteiden kanssa sotkea ja haistella niiden käryjä. Onneksi hoidot ovat aina auttaneet, hetkeksi aikaa. Nyt sädetetään kahta paukuraa. Toista on vain sädetetty jo aikaisemminkin, joten lääkäri ei ollut varma kestääkö lonkka vielä uutta annosta. Toivotaan niin.

   Poista
 3. Teillon hianot latu-urat.
  Toivottavasti tuasta vempaamesta on apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollu hyvä hiihtäjän hiihrellä. Larut on veretty melkein joka päivä.
   Jännä nähärä, alakaako munki keuhkot toimia paremmin hiihtolarulla. Hengästyn niin helepolla.

   Poista
 4. Hienot talviset kuvat! Tsemppiä sinne hoitoihin <3 Toivottavasti höyryhengityslaitteesta on apua. Meilläkin ilmankostuttaja pöhisee aina yöllä makuuhuoneessa. Yhtenä yönä se ei ollut päällä ja kyllä sen huomasi nenän ja kurkun kuivumisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos molempien puolesta <3 Ilmankostuttaja taitaa ollakin seuraava hankinta. Luulin, ettei meillä nyt niin kuivaa ole. Lämpö pidetään kuitenkin aika matalana.

   Poista
 5. Pikaista paranemista teille ja voimia sädehoitoihin! <3 Meillä on myös oltu koko poppoo jo useamman viikon ajan flunssassa. Siitä huolimatta kävin tämän talven ensimmäisellä hiihtolenkilläni viime viikolla. Oli kyllä mukavaa, jospa ehtisi edes kerran uudestaan tänä talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Harvinaisen kutisevaa yskää liikenteessä. Toivotaan, että hiihtokelit vielä jatkuvat. Itse en taida uskaltaa vielä ensi viikollakaan ladulle.

   Poista