perjantai 9. helmikuuta 2018

Ensimmäisiä kylvöjäTästä se lähtee, ensimmäiset kylvöt suunnitteilla. 
Aloitan versokasvatuksella, käytän siihen Biolanin kylvö- ja taimimultaa, joka on luomua. Kasvusammalta aion kokeilla kukkien esikasvatuksessa.
Biolan lähetti multa ja kasvusammalsäkit blogijutun tekoa varten.


Sain kokeiltavaksi myös uutuussarjan Microgreen & Babyleaf  siemeniä niitä markkinoivalta Schetelig Oy.ltä  Kasvatan nyt ensimmäistä kertaa versoja ja babylehtiä lehtikaalista, mizunasta, tatsoista, punajuurikkaasta ja sareptansinapista sekä katti matikaiselle kirjavalehtistä ohraa.  


Microgreen-satoa pääsee maistelemaan jo ensimmäisten sirkkalehtien kasvettua. Jos tämän vaiheen yli malttaa odotella, niin kasvulehdet kasvavat suuremmiksi. Babyleaf-lehdistä saakin jo enemmän vihreää lautaselle. Siiri kisulille on tulossa vihreää syötävää talven keskelle.


Mizuna eli japaninkaali
Mieto maku, jossa hieman sinapin potkua. 

Punajuurikas
Tummanpunainen, mieto ja makea punajuuren maku.
Vitamiini- ja proteiinipitoinen.

Lehtikaali Red Russian
Punertavat versot, mieto kaalin maku.


Tatsoi
Mieto ja makea, mehukkaat vaaleat versot.


Sareptansinappi
Vahva sinapin maku. Violetinpunertavat versot, sopivat erinomaisesti aasialaisiin ruokiin. 


Siiri kertoo myöhemmin, miltä kirjavalehtisen ohran versot maistuvat 😽


Tämä kauha on ehdottomasti paras multahommissa. Sillä saa siististi kauhottua mullat ruukkuihin, tärkeää ainakin näin olohuoneessa työskennellessä. Kauhan historia menee ainakin 1960-luvulle asti, varmasti on vanhempikin. Muistan sen lapsuudenkodistani. äidin pullajauhopussista 💗 Vihreään ruukkuun pitääkin hakea vielä ruokaherneitä. Herneenversot on niin herkkua, varsinkin keskellä talvea.


Keräsin viime syksynä talteen punapäivänkakkaran ja rusolaukkaneilikan siemeniä. Kokeilen nyt ensimmäisiä, lähtevätkö itämään. Loput laitan myöhemmin multiin. Siemenet pääsevät kasvamaan minikasvareihin. Sain pienoiskasvihuoneet blogiyhteistyönä Schetelig Oy.ltä. Siiri kävi tarkastamassa, mitä purkeissa oikein on. Lorauttelin vettä muutaman kerran kuivien turvepellettien päälle, ne paisuivat hetkessä kasvualustaksi. Kasvihuoneissa on kannet mukana, kosteus pysyy niiden ansiosta tasaisena. 


Siiri seurasi tarkasti, kun turvenapit paisuivat. 

Kasvusammal on Biolanin uutuus taimikasvatukseen huonekasveille ja kesäkukille. Se on valmistettu rahkasammaleesta, lannoitettu ja kalkittu. Kasvualustana se on ilmavaa ja varastoi hyvin vettä.


Mielenkiintoista kokeilla kuinka kukkien siemenet lähtevät tässä kasvamaan. 


Mukavia talvipäiviä ja kevään odotusta !