tiistai 25. kesäkuuta 2019

Itse tehty kasvihuone kennolevyistä

                                          yhteistyöpostaus/ Kivikangas Kasvihuoneet

Kasvihuoneen rakennushommissa on ollut pieni paussi. Mutta juhannuksen jälkeen on tulossa taas apuvoimia paikalle. Silloin tehdään vielä viimeisiä rungon vahvistuksia, mm. välituet etuseinään ja päätyihin ja katkaistaan kattotuolit oikean mittaisiksi. Niiden rakennusmateriaali on jo käsitelty valmiiksi harmaalla, saadaan aloittaa kennolevyjen kiinnitys samantien.


Minulle ei ollut vaikea päättää, mitä valitsen kasvihuoneen seiniin. Joskus niinkin, yleensä pähkäilen kaikkea mahdollista :D Kennolevy on siitä hyvä materiaali, kun se tasaa lämpötilan vaihtelut paremmin kuin lasi. Lämpö pysyy huoneessa kennojen ansiosta eikä karkaa illalla samantien ilman viiletessä. Syksylläkin pystyy jatkamaan kasvatuksia pidempään. Yleensähän jää paljon tomaatteja kypsymättä ja viinirypäleet ovat siinä kiikun kaakun ehtivätkö ennen pakkasia. Jos tarvitsee lisälämpöä, sekin pysyy paremmin sisällä. 


 Toinen hyvä pointti on se, ettei kasveja tarvitse varjostaa. Itselle on myös tärkeää se, ettei aurinko paista suoraan silmiin kasvihuoneessa. Migreeni, kun on seuralaisena, niin siihen liittyvät sahalaidat ja näkökenttäpuutokset aktivoituvat helposti, jos katse osuu johonkin kirkkaaseen. Lasikasvihuoneessa en pysty istuskelemaan ilman aurinkolaseja. Mutta kennolevyseinät ja katto taittaa valoa sen verran, että siellä on kiva oleskella ihan muutenkin.


Ja onhan sekin plussaa, että polykarbonaatti on iskunkestävää. Meidän lapsi ei enää potki nurtsilla palloa. Mutta, onhan se hyvä, jos tulee pieniä vieraita, niin ei tarvitse pelätä seinän rikkoutumista.


 Tilasin kennolevyt Kivikankaan Kasvihuoneilta. Sain vastauksia kysymyksiini ja samantien tarjouksenkin. Samalla aloitin blogiyhteistyön heidän kanssaan. Se on tosi tärkeää tällaisille amatööreille, että saa asiantuntevaa palvelua suunnitteluvaiheessa. Minun suunnitelmat menivät pikkasen metsään ja pitkän kaavan kautta, kun yritin alussa pähkäillä yksin. Siitä viisastuneena, kerronkin nyt muutamia vinkkejä, mitä kannattaa huomioida. Jos aiot itse tehdä kasvihuoneen kennolevyistä, kannattaa aivan ensimmäiseksi selvittää minkä levyisiä ja pituisia  kennolevyjä on myynnissä valmiina paloina. Ja suunnitella ja tehdä kasvihuoneen runko just levyjen mittojen mukaan. Siinä säästää selvää rahaa. Kennolevyjä saa kyllä mittojenkin mukaan leikattuina, mutta se on kalliimpi vaihtoehto. Siinä, kun hintaan lasketaan myös hukkapalat. Tärkeää on huomioida myös se, että kennolevyt tarvitsevat muutaman millimetrin lämpölaajenemisvaran. Se pystytään toteuttamaan H-listojen avulla. Kennolevyt liitetään toisiinsa H-listoilla, jotka ruuvataan kasvihuoneen runkoon kiinni. Kennolevyn ja H-listan sisäreunan väliin jätetään muutama millimetri laajenemisvaraa.  Se on hyvä huomioida kasvihuoneen rungon välipuiden etäisyyksiä mittaillessa.


Jos oman kasvihuoneen hankinta polttelee tai on jo suunnittelu- tai rakennusvaiheessa, alla olevasta linkistä pääset katsomaan Kivikankaan tarjontaa. Verkkokaupassa on mahdollisuus tehdä tilaus klikkaamalla levyt ostoskoriin ja valita toimitus- ja maksutapa.

Kennolevyt

https://www.kivikangas.fi/kennolevyt


Tilasin myös kennolevyjen ylä- ja alareunaan suositellut U-listat, ne suojaavat levyjä likaantumiselta. Sekä levyjen yhdistämiseen ja kiinnitykseen tarvittavat H-listat. Alta löytyy linkki myös niiden tietoihin;

U- ja H-listat
Nyt vain odotellaan, tällä viikolla kennolevyt ja listat pitäisi tulla. Ja kökkämiehet ovat myös tulossa taas apuihin. Suunnitelmissa on laittaa kattolevyt ensimmäiseksi kiinni.


Ruusuorapihlajan pikkuisia kukkia on tänä kesänä paljon. 
Toivottavasti pysyvät vielä monta päivää. Kuulumisiin 💚
                     

8 kommenttia:

 1. Hienosti edistyy. Pääsette vielä kesänä nauttimaan kasvihuoneessa ja ensi keväänä aloittamaan täysillä.
  Ruusuorapihlajan kukinta on ollut huikeaa. Meillä se on jo ohi, mutta kesti yli kolme viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin jo viime viikolla muutamia tomaatin, kurkun ja paprikan taimia. Ne odottaa pergolassa pääsyä kasvihuoneen lämpöön :) Meillä ei ole aikaisemmin ruusuorapihlaja näin kauaa kukkinut. Nyt on sadellut sopivasti, ei ole kärsinyt kuivuuddesta.

   Poista
 2. Hyvin edistyy kasvihuonprojektinne! Hyviä ideoita ja vinkkejä meille muillekin. Ahaa... tuo on siis ruusuorapihlaja. Näin nimittäin tuollaisen tänään, kun ajelin asuinalueella, missä harvemmin tulee käytyä. Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä löytää muutkin nikkaroijat vinkkejä. Niinhän se yleensä menee, että ensimmäistä tehdessä sitä oppii kantapään kautta :)
   Juu, ruusuorapihlajahan se, ovat tänä kesänä kukkineet erityisen ahkerasti.

   Poista
 3. Kasvaris näyttää jo ny viihtyysältä, vaikkei seiniä ja kattua ookkaa. Hyvät perustelut kennokasvarille ja muitaki hyviä vinkkiä. Haavees siintää kuitenki vanahoosta klasiista tehty kasvari. Vautsi ku tua ruusuorapihilaja o hiano. Mukavia kasvaritalakoota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltaas vietetty siä aikaa enemmänki, mutta hyttyyset meinaa syörä elävältä. Mettän vieres, ku o. Sehän on hyvää kierrätystä, jos on vanahoja klasia omasta takaa. Ja kiitos, eiköhän ne talakoot taas pian jatku :)

   Poista
 4. Upea kasvari hyvässä vauhdissa valmistumassa. Minkä paksuista kennolevyä laitatte kattoon ja seiniin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 6 mm tulee molempiin. Mietittiin aluksi 8 mm tai 10 mm kattoon, mutta eiköhän tuo 6 mm.kin riitä. On se kuitenkin jo niin monta kertaa paksumpaa, kun edellinen kasvihuonemuovi oli. Ja sekin kesti kymmenen vuotta kaikki myrskyt ja lumet.

   Poista