lauantai 6. heinäkuuta 2019

Kennolevyt saapuivat

yhteistyöpostaus/ Kivikangas Kasvihuoneet

No niin, nyt kasvihuoneen kennolevyt ja muut tarvikkeet saapuivat Kivikankaalta. Olisivat oikeastaan tulleet jo alkuviikosta, mutta unohdin maanantain tentin jälkeen puhelimen äänettömälle eikä kuski tavoittanut minua. Sen jälkeen kannoin puhelinta mukana koko ajan ja torstaina kauppaan mennessäni se pärähtikin. Pikaostokset tehtyäni ja kotona jätskejä pakastimeen lapatessa, kiitolinja ajoi pihaan. Sitten pääsin tutustumaan paketteihin ja niiden sisältämiin materiaaleihin. Kennolevyissä näkyy olevan suojamuovit molemmilla puolilla. Irrotin niitä vain sen verran, että sain laitettua teipit molempiin päihin. Kennolevyjen alapäähän tulee vettä läpäisevää, hengittävää teippiä. Lämpötilojen vaihtelun seurauksena kennojen sisälle voi kondensoitua kosteutta, joka pääsee valumaan pois hengittävän teipin läpi. Se estää myös lian ja hyönteisten pääsyn levyn sisälle. Kätevää !


Teippejä on helppo laittaa, kunhan katsoo, että keskellä oleva hengittävä alue tulee just alareunaan. Leveyttä teipillä on 25 mm, joten aloitin kiinnittämään sen vajaan 10 mm päähän reunasta. Levyjen paksuushan on 6 mm. Sitten sen saikin vain taittaa ja kiinnittää toiselle puolelle. Tässä teipissä ei ole kovin luja liimapinta, joten sitä pystyi vähän korjaamaankin, kun lähti menemään liian vinoon. Teipin antibakteerisista ominaisuuksista ym. voit lukea lisää alla olevasta linkistä.

Hengittävä antibakteerinen teippi kennolevyn alapäähän, 25 mmSamalla merkkasin vedenpitävällä tussilla levyjen sisäpuolelle niiden alareunoihin nuolen. Se on hyvä laittaa tässä vaiheessa, kun levyissä on vielä suojamuovit päällä. Sen jälkeen, kun ne otetaan pois ei enää erota sisä- ja ulkopuolta. Asennusvaiheessa pitää olla tarkkana, että levyt tulee uv-suojattu puoli ulospäin. Nuolet on siinä hommassa hyvänä vinkkinä. Ja toiseksi, jos joku levy sattuisi irtoamaan vaikka myrskyllä, niin nuolesta näkee, että se on sisäpuoli. Tuli tässä mieleen, että voisin vielä laittaa yläreunaankin pienen s-kirjaimen, niin olisi sisäpuoli kunnolla merkattuna.


Kun teipit oli paikoillaan, mittailin U-listoista levyn levyiset palat reunoihin. Ensimmäisen listan sahasin rautasahalla, mutta se oli niin hidasta hommaa, että kokeilin järeitä puutarhasaksia. Kävin kyllä soittelemassa naapurin ovikelloa, josko heillä olisi ollut peltisaksia lainaan, kun niitä suositeltiin tähän hommaan. Mutta naapurit eivät olleet kotona ja päädyin puutarhasaksiin. Hyvin katkesivat niilläkin. Tämä vinkki tosin omalla vastuulla, en tiedä mitä puutarhasakset siitä tuumasivat. U-listat on kuitenkin sen verran pehmeää, että ihan tavallisilla keittiösaksillakin sai korjattua reunaa, jos jäi teräväksi. Mutta nämä kuuluu siihen "omallavastuulla-kategoriaan" :) Ajattelin kyllä käydä kysymässä uudestaan niitä peltisaksia, hommaa kun on vielä paljon jäljellä. 
Alla olevasta linkistä löytyy lisää tietoja u-listoista;

U-lista 6 mm kennolevyyn, pituus 210 cmSeuraavaksi levyjen yläreunoihin, siihen on oma teippinsä. Niihin tulee veden pitävää alumiiniteippiä. Se laitetaan, ettei sadevesi  pääse kennojen sisälle. Estää myös pölyn ja muun lian ja hyönteisten pääsyn levyihin. 


Sitten vielä U-listat yläreunoihinkin ja kattolevyt alkavat olla valmiina. Paitsi yhtä kovan onnen kattolevyä, joka oli kolhiintunut niin pahasti kuljetuksessa, että Kivikangas lupasi toimittaa uuden levyn. Siihen laitan teipit ja U-listat sitten myöhemmin. Linkki alla myös alumiiniteipin tietoihin;

Alumiiniteippi kennolevyn päähän, 25 mm
Nämä levyissä olevat suojamuovit otetaan pois vasta juuri ennen asennusta. Tämä on se UV-suojattu puoli. Sopivasti alkoikin juuri meillä molemmilla kesälomat ja samoin kökkämiehillä, niin päästään ensi viikolla aloittelemaan kattolevyjen asennusta. 


Tänään käytiin ostamassa kateruuveja. Niillä ruuvataan levyt H-listojen avulla kiinni (H-listoista lisää seuraavassa postauksessa). Suojamuovissa näkyy olevan hyviä vinkkejä ruuvaamiseen, 90 asteen kulmassa, eikä liian syvälle.


Onhan tässä näpertämistä, mutta kivaa sellaista. Ja itse tehden saa sitten juuri sen kokoisen ja mallisen, kun haluaa. 


Ensi viikolla pitäisi ekat levyt tulla paikoilleen, palailen silloin asiaan. Nyt voisi käydä lauantaiuinnilla ja sitten saunaan. Mitenkäs sinun kesä on lähtenyt käyntiin ? Onko talviturkki jo heitetty? 


Uimarannalla 💙