sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

Kennolevyjen asennusta

                            yhteistyöpostaus/ Kivikangas Kasvihuoneet

Kasvihuoneprojekti on edennyt ensimmäisten kennolevyjen asennusvaiheeseen. Miehet aloittivat hommat kattolevyistä. Siinä hetken ihmeteltiin, miten kummassa H-listat saa ujutettua kennolevyjen reunoihin. Kahden miehen voimilla ensimmäisen lista meni paikoilleen, mutta homma oli sen verran kovan takana, että päätin kysyä Kivikankaalta vinkkejä asennukseen. Sainkin asentajan langanpäähän ja hän neuvoi käyttämään saippuavettä apuna.


Ei muutakuin fairyä apuihin ja hommat alkoi luistaa. 


Laitettiin aina levyn uloimpaan reunaan H-lista jo maassa valmiiksi, se onnistui helpommin siinä. Ja levyn sisimmän reunan miehet ujuttivat katolla jo edellisessä levyssä olevan H-listan sisälle. Fairyn avulla se liukui huomattavasti helpommin.


H-profiili 6 mm kennolevyyn, pituus 150cmKahdestaan asennus onnistui, mutta kolmaskaan ei kuulemma olisi ollut pahitteeksi. Levy pääsi luiskahtamaan pari kertaa listasta. Siinä olisi varmaan kolmannesta ollut apua, joka olisi ohjannut ja painanut levyä sivulta päin. Kasvihuoneessa on nyt katto. Vaurioituneenkin levyn tilalle tuli jo uusi ja se saatiin eilen paikoilleen. Se olikin reunimmainen kattolevy.


Sitten pidettiin pieni miniloma mökkeilyn merkeissä. Sattui olla just tällainen meille sopiva 3 päivän pätkä vapaana yhdellä saarimökillä. Miesväki pääsi kalastelemaan ja ...


..minä nauttimaan merimaisemista :) Ilma nyt ei ollut kovin kesäinen, kun piti olla miehen fleesetakki päällä. Tuuli puhalteli pohjoisen suunnalta. Mutta kesä se on, kun on heinäkuu ja uimassakin käytiin.  


Täytyy myöntää, että rannalla oleva hiekkakasa ja lapiot houkutti kummasti jo toisena päivänä. Eihän sitä tahdo osata yhtäkkiä pysähtyä vain nautiskelemaan, mutta sain oltua :D
  

Keskityin sitten kuvailemaan maisemia. Ensimmäisen päivän ja yön oli kova tuuli ja kylmää. Mutta seuraavana aamuna kaunis ja tyyni ilma. Niin harvoin tulee oltua hereillä auringonnousun aikaan, mutta nyt heräsin 4.44 ensimmäisten auringonsäteiden osuessa makkarin ikkunasta suoraan silmiin.


Kannatti herätä, kaunis aamu.


Huomenta 💛
  

Kotiin palattua jatkettiin heti hommia. Mietittiin jo aikaisemmin, että mites seinän kennolevyt saa ujutettua H-listojen sisälle. Mies ehdotti, että kokeillaan saadaanko liitettyä päätyseinän levyt jo maassa yhtenäiseksi elementiksi. Poika tuli myös apuihin ja onnistuihan se kolmistaan. Ja saatiin vielä nostettuakin koko seinä kerralla paikoilleen. Teipit ylä- ja alapäähän ja U-listat olin laittanut niihin jo aikaisemmin valmiiksi.


Suojamuovit kannattaa ottaa vasta lopuksi pois, ettei kennot turhia naarmunnu asennusvaiheessa.
 

H-listat kiinnitettiin 4,8 x 35 kokoisilla kennolevyruuveilla. 
  

Nurkkissa levyt ruuvattiin suoraan kiinni runkoon, niihin ei laitettu H-listaa. Reijät ruuveille porattiin 8 mm.n teräsporalla, jotta lämpölaajenemisessa levy pääsee elämään. Eli melkein kaksi kertaa isommat reijät kuin ruuvit on 4,8 mm, eiköhän se riitä.


Ruuvit tuli 40 cm välein. 


Nyt on katon ja toisen päätyseinän kennolevyt paikoillaan. Siiri sai sateen lisäksi suojan pohjoisen tuulilta :) Huomenna aiotaan jatkaa toisen päädyn asentamista.