maanantai 22. helmikuuta 2021

Kasvihuoneen vuosi

yhteistyöpostaus / Kivikangas Kasvihuoneet

Hei pitkästä aikaa ! Täällä ollaan käytetty ahkerasti kesällä 2019 tekemäämme kasvihuonetta. Poimin tähän postaukseen kuvia kasvihuone elämästä ensimmäisen vuoden varrelta. Piipahdamme kasvihuoneella lähes päivittäin keväästä syksyyn, toisinaan talvellakin. Kennolevyt ovat osoittautuneet hyväksi valinnaksi. Huone lämpenee nopeasti auringonpaisteella ja pitääkin hieman lämpöä. Kennolevyt hankimme Kivikankaan Kasvihuoneilta.

Siiri-kissa on ottanut kasvihuoneen omakseen. 
Siellä on kiva köllötellä ja nauttia kevään ensimmäisistä auringonsäteistä. 

Eucalyptus ja tete-narsissit


Zilga viiniköynnös on paikan alkuperäisasukas. Se on kasvanut paikallaan reilu 10 vuotta. Istutin sen ensimmäiseen kasvihuoneeseen. Zilgalle jätettiin laattiaan pieni aukko, josta mahtuu kasvamaan ja tarvittaessa kastelemaan ja lannoittamaan. Tein taimelle aikoinaan istutuskuopan maahan, jonka kivistä maaperää parantelin ostomullalla. 

Kuva on rakennuskesältä 2019. Luukut näyttävät olevan vielä kesken. Kokeilin kylvää yrttimaasäkkiin erilaisia salaatinsiemeniä ja babyleaf -lehtikaalia. Systeemi toimii hyvin. Säkistä sai valmiin kasvualustan ja kasteluallas hoiti kastelun. Ajattelin laittaa keväällä uudet säkit ja salaatit ennen tomaattien ja muiden kasvatusta. Salaatteja, kun saa kylvää useamman kerran kesän aikana.

Baby Leaf mix

Ensimmäisiä tomaatteja. 
Kynttilänliekki malliset aurinkokennovalot toimivat tunnelman tuojina.

Ensimmäisiä paprikoita altakasteluruukuissa. 
Tuossa suunnittelin hyllyä parvekeruukuille mansikoille ja salaateille.

Yrttimaan suunnittelua isännän ottaessa nokoset.

Mikäs makoisampaa kuin herätä kasvarin lämmössä.


Lehtikaali ja pinaatti mix
Seinänvierustaa pitkin kasvaa gojimarjan versoja. Gojit kasvoi ennen kasvihuoneen edessä ulkopenkissä. Siirsin ne muualle, mutta juuresta nousee vielä uusia alkuja. 

Gojimarja kasvaa pitkinä versoina kattorakenteita pitkin. 
Ehtivät ensimmäisenä kesänä kasvihuoneen sisällä kukkavaiheeseen, marjoja vielä odotellaan. Siiri valtaa pehmeimmän paikan.
Parvekelaatikossa kasvaa kuukausimansikkaa. Ne tuottivat pieniä mansikoita kiitettävästi koko kesän pakkasiin asti. Ensi kesänä olisi tarkoitus laittaa myös isompaa jatkuvasatoista mansikkaa. 

Hylly on valmistunut mansikkalaatikoille. Tein sen 14 cm leveästä höylätystä lehtikuusilaudasta ja metalliset hyllynkannattimet alle. Lehtikuusilaudan maalasin samalla Osmocolor Ecogardenin luoto-värillä, millä kasvihuoneen rakenteetkin on käsitelty. Hyllylle mahtuu neljä 60 cm.n altakastelumallista parvekelaatikkoa ja muutama ruukku.

kahvia ja mansikkaa :)

Kasvihuonekurkut viihtyivät hyvin perimmäisessä lämpimässä nurkassa. 
Yhdessä kasvusäkissä kasvoi 3 kurkkua, joiden kastelun hoiti kasteluallas. Sen, kun muisti täyttää noin kerran viikossa, sato kypsyi itsekseen.

kasvihuonekurkku


💗💗💗

Kesän parhautta, aamupalalla lämpimässä kasvihuoneessa 💗

Kesäpäivän kattaukseen voi kuulua myös kisuli...

... ja päikkäriseurana on takuuvarmasti Siiri suloinen  karvapallero 😍Petuniat viihtyivät yllättävän hyvin kuumuudessa ja myös pitkälle syksyyn. Kukkivat koko kesän pakkasiin asti. Taidan laittaa niitä myös ensi kesänä, ehkä myös muita värejä...


Ostin tomaatit valmiina taimina niinkuin muutkin kasvihuoneen kasvit. Nämä tomaatit kasvoivat kasvusäkeissä, joiden alla kastelualtaat ja loput ruukuissa. Tomaateista tuli satoa paremmin mitä aikaisempina vuosina on tullut.

Nypin alimpia lehtiä aina kypsymässä olevaan terttuun asti. Tänä vuonna eivät ihan ylös asti ehtineet kypsyä. Otin loput talteen ennen pakkasia ja kypsyttelin ne kananmunakennoissa sisällä.


kirsikkatomaatteja

Ystävällä oli keväällä ylimääräisiä kirsikkatomaatti Tiny Timin taimia, joista sain muutaman. Lajike on kivan pieni, kasvaa 60-90 cm korkeaksi. Varkaita ei tarvitse poistaa, saa kasvaa pensasmaisena. 
Paprikat tuli istutettua turhan tiheään, 3 taimea/ruukku. 
Tulevana kesänä voisi laittaa vain yhden ruukkuun.

Syksyn satoa
Untenmailla 💤💤💤
Kesän alennusmyynnistä ostin Ficus Carican. Pidin sitä aluksi terassilla, mutta ilmat oli liian viileitä ja lehdet alkoi varista. Siirsin aitoviikunan kasvihuoneeseen, lehtien tippuminen loppui ja se piristyi. Muutaman viikon kuluttua alkoi lehtihankoihin kasvamaan pienen pieniä palleroita. Kuvissa ollaan jo loppukesässä, alut ovat saaneet hedelmän muodon.

12.8.20


Aitoviikuna Carica
Loppukesän aamu, aamukaste ja auringonnousu 💛


Viikuna kypsytteli hedelmiä syksyn ja alkutalven. Tammikuulla pääsin maistelemaan ensimmäisiä. Maku oli, miten sen nyt sanoisi, mauton. Ei makeutta, mitä odotin. Mutta mielenkiintoista on ollut seurata niiden kasvua. mehiruusukkeet kukassa

päivän lepohetki 😊

syksyn herkkuja

viinirypäletarjotin 

Zilgan viinirypälesatoa Syksyn tunnelmointia illan hämärtyessä.


Meille on ollut vähintään yhtä tärkeää kasvihuoneen tuoma rauhoittumispaikka kuin kasvit ja satokin sekä niiden parissa touhuilu. Ja kasvihuoneen tarjoama kesän pidennys on iso plussa päälle. Siellä voi viettää aikaa varhaisesta keväästä myöhälle syksyyn. Nyt kun tuli tämä korona-aikakin etätöineen kasvihuone on ollut aivan mahtava paikka mennä rauhoittumaan, olla vain itsekseen, lukea/ kuunnella kirjaa tai sateen ropinaa. 

Syksyinen sateinen päivä, kahvit termarimukiin, tiramisun pala mukaan ja tuikut palamaan.
Elämän pienet ilot on päivien piristys 💓syksy kääntyy talveksi


Talvella on oma tunnelmansa. Iltapäivän sininen hetki ja kuuran kukat 💙Joulunaikaa
Papan tekemät kupariesineet tuovat jouluista tunnelmaa

Papan käsialaa on myös peltilyhty

Kunnes taas kevät koittaa ja saa aloittaa uudet suunnitelmat. Ja sehän on taas pian !!! 💚💚💚


Pakkasten vielä paukkuessa, unelmoidaan kesästä, mansikoista ja lämmöstä 💗


10 kommenttia:

 1. Hienoja tunnelmia vuoden ympäri! Kasvihuone tekee puutarhanhoitoon ja viljelyyn aivan uuden ulottuvuuden, puuhista tulee rentouttavaa ja nautinnollista ja samalla saat seurailla sadon kypsymistä. Aamu- ja päiväkahvit kasvarissa on ihan oma lukunsa. Mahtava rypäle- ja kurkkusato!Teillä on ihana keäkeidas, jossa varmasti viihtyvät kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä mielenkiintoista miten kasvihuoneella on rentouttava vaikutus. Siellä kun piipahtaa stressi katoaa muutamassa minuutissa. Ja aina voi suunnitella jotain uutta, jos energiaa riittää. Mutta rauhoittumiseen se on kyllä aivan mahtava paikka. Satoa tuli hyvin. Kurkkuja sai syödä välillä ihan urakalla. Ne kun tahtovat kypsyvä ryppäissä, pieni tauko ja sitten taas 10 kurkkua yhtäaikaa. Reilu kolmisen kuukautta ja taas on taimien istusaika :)

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia ja tunnelmia! Hyvä, ku kasvari on tarpeheksi suuri, niin sitä pystyy hyäryntämähän monella tyylillä. Sopii hyvin hyätykasvit ja nii ihimis ku eläänasukikki viättämähän laatuaikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvista kerääntyi oikein maratoonipostaus, mutta kun niitä oli kerääntyny niin palijon. Se on totta, että neliöitä pitää olla sen verran, että mahtuu muutama mööpeli. Kasvien seas on niin rentouttavaa istua, lukea tai kuunnella vaikka kirjaa. Nyt kun on tämä korona-aikakin ja kaikki tekee välillä etähommia kotona, niin itselle tärkeintä on päästä välillä vain hiljaisuuteen. Se lataa akut :)

   Poista
 3. Upeita tunnelmia ja satoa hienossa kasvihuoneessa. Mehiruusukkeen kukintoja piti hämmästellä pariin kertaan, vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehiruusukkeiden kukinto on kyllä niin kaunis. Kukkivat jo ostohetkellä, harmi vain kun kukintoaika meni nopeasti ohi. Eilen ostin ensimmäiset tetet, jos selviäisivät jo kasvihuoneessa. Lupailtiin niin lämpimiä fööntuulia ensi viikolle.

   Poista
 4. En vain lakkaa ihmettelemästä tuota sinun puutarhasi satoa. En tiedä toista vastaavaa!
  P.S Ei se mun äiti koskaan saanut kalasukkia neulottua. Pahoittelen.

  VastaaPoista
 5. Oi miten kauniita kuvia olet laittanut kasvihuoneen vuotuisasta kierrosta. Meillä on suunnitteilla rakentaa itse sellainen vanhoista ikkunoista. Mutta ei keritä kyllä tänävuonna mutta toivottavasti jo ensivuonna. Kohta tosiaan tämä kierron alku on käsillä olen siitä enemmänkuin innoissani.

  VastaaPoista
 6. Average Salary of WordPress developer in Delhi India
  So, let's talk about what is WordPress and how much you earn from WordPress Projects in India. So, if we talk about as a freelancer the average salary of WordPress developer depends on the No of projects he/she handling in a month.

  E-mail Marketing Guide For Beginners - See Everything You Need To Know
  E-mail Marketing Guide - A Valuable Web Promotion Tool With High Efficacy Rates.

  Email marketing: 4 golden rules for increased sales
  Email marketing is one of the most effective methods of promoting your business.
  Indicatively, it is worth mentioning that by the end of 2023, over 237 billion emails will be sent on a daily basis !! Amazing like that !!!

  6 reasons why you need email marketing
  You will occasionally hear many views on Email Marketing. Others will tell you that now with the GDPR email marketing is a waste of time.

  VastaaPoista
 7. It is very important to have good thoughts in mind to write a beautiful post, and your mind seems very clear, only then you have written such a beautiful post, this post is worthy of praise, the praise of this post will be less. Gurugram Girl Number
  Online Girl Number Dehradun
  Gurgaon girl number
  housewife Gurgaon
  premium health
  Health Tips
  Rice Cake
  India Rice Cake

  VastaaPoista